De Lage Landen

 

Mode of Kleding?

 

Het experiment

 

Basisprincipes

 

13e eeuw: de cotte

 

14e eeuw: tijdperk van veranderingen

 

15e eeuw: het maatpak

 

Workshops & Advies

 

Links

Wol, linnen en de toepassingen

De "eeuwen van de wol"

Over het gebruik van wol hoor ik mijn mede re-enactors al brommen: "veel te warm, linnen is ook wel goed". Wanneer je echt serieus met re-enactment bezig bent draag je wollen kleding. Er is geen enkel bewijs of reden voor het dragen van linnen bovenkleding. Wol is, door de unieke eigenschappen van de vezel, niet warmer dan linnen in het gebruik. Wol isoleert en is niet gevoelig voor vocht.
De periode van de 13e t/m de15e eeuw zijn eigenlijk de "eeuwen van de wol". Wol was, naast de grondstof voor kleding, ook de motor van de laat middeleeuwse economie in de Lage Landen. Het is dus de enige juiste keuze voor een goede replica.

Linnen

Linnen wordt gemaakt uit vlas dat na het oogsten wordt gedroogd. Daarna wordt de vlas gerepeld. Dit is het ontdoen van de vezel van zaden. Door het blootstelling van de vlas  aan vocht wordt de pectine, een soort plak, uit de vezel te verwijderd. Dit heet rooten en  gebeurde vroeger in de rivieren of in waterbakken. Tegenwoordig laat men de vlas op het veld liggen waardoor regen en dauw het werk doen. Door zwingelen of hekelen worden de bruikbare vezel van het stro gescheiden. De fijnere vezel worden over het algemeen gebruikt voor het spinnen en weven van stoffen die voor kleding gebruikt worden.

Toepassing van linnen

In de gehele middeleeuwse periode werd wit of naturel gekleurd linnen gebruikt voor onderkleding zoals hemden en braies en schorten. De mooiste witte linnen stoffen werden gebruikt voor hoofddoeken en sluiers. Er zijn geen bronnen bekend van linnen bovenkleding in de genoemde periode. Ook voor geverfde linnen stoffen is geen bewijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Decamerone, kammen, kaarden, spinnen en weven van wol
dames in hemd (consulter elementum n.1 laat 14e vroege 15e eeuw)

Hadewijch Hilligenbacker; pijpaarden beeldjes en historisch correcte middeleeuwse kleding